Литва
Описание
Литва +380445370101
Литва – держава на північному сході Європи, на східному узбережжі Балтійського моря. Межує з Росією, Білоруссю, Польщею та Латвією. Омивається Балтійським морем. Рівнинна країна з кількома пологими височинами заввишки до 300 м-коду.
Демократична республіка. Глава держави – президент. Законодавчий орган – однопалатний парламент (Сейм).
Погода:
Перехідний від морського до континентального. Вологий морський вітер стримує літню спеку і пом'якшує зимові холоди. Літо – нежарке. Дощі часто випадають. Зима тепла та сира. Типові затяжні мрячі дощі у будь-яку пору року, а також літні тумани та грози.
Середня температура повітря у Вільнюсі: Січ Лют
t° C -6 -5 -1 +6 +12 +16 +18 +17 +12 +7 +1
Державна мова: литовська
У туристичній сфері широко використовуються англійська, німецька та російська.
Релігія: 79% населення - католики, 4% - православні, 10% - протестанти (лютерани та євангельські християни).
Валюта: Міжнародна назва: LTL
Литовський літ дорівнює 100 центам. У ході банкноти номіналом 200, 100, 50, 20, 10, 5, 2 і 1 літ, а також монети номіналом 5, 2 і 1 літ, 50, 20, 10, 5, 2 і 1 цент.
Напруга в мережі: 220V
Чайові: Чайові зазвичай сплачуються за бажанням клієнта, зазвичай буває достатньо суми в 1 літ.
Кухня! З давніх часів у Литві широко використовують у їжу зерно, крупи, м'ясо та молочні продукти, не забуваючи про овочі, фрукти та дари лісу. Особливо люблять житній хліб.
У Литві популярні страви з картоплі: видарай, діджкукуляй (відоміші як цепелини, але повернули старовинну назву), швілпікай (бульбонай) та литовські сирні сири - кислі, солодкі, з кмином, тверді, м'які та ін. За старих часів сир з медом подавала на стіл, коли заглядав несподіваний гість. Звичайно, на столі з'являвся і копчений кумпіс (окіст), ковбаса, яєчня.
Литовська нація не жила ізольовано. Це відбивається і в національній кухні. Чимало страв запозичено у сусідніх народів ще за давніх часів. Деякі їх змінилися, адаптувалися до литовської кухні і тепер неможливо назвати їх чужими. Наприклад, картопляна запіканка (кугяліс) потрапила до Литви з німецької кухні і тепер її печуть у всій Литві.
Хоч Литва і невелика на території, але поділена на кілька етнографічних областей. Кулінарні уподобання відрізняються. Наприклад, Жемайтійці (жителі центральної литви) воліють каші, окрошку; аукштайтійці - млинці, шиупиніс, сир; дзукийці – їжу з гречки, грибів, картоплі; сувалкійці - копчене м'ясо, діджкукуляй, картопляну ковбасу.
З м'яса найбільше вживають свинину. Її солять, коптять чи в'ялять. Роблять скиландиси із свинини з додаванням приправ: цибуля, часник, перець. Таке м'ясо довго зберігається. Термін скіландис згадується ще в інвентарних описах Великого князівства Литовського ХVI – XVIII ст. Для тривалого зберігання роблять ковбаси. У східних районах їх в'ялять, в інших коптять.
Рибу використовували жителі узмор'я, Щоправда у багатьох селах селяни розводили коропів. Треба згадати прісноводних риб із річок та озер.
Як відомо литовці прийняли християнство пізно: у XIV - XV ст., тому тривалий час зберігалися язичницькі обряди та забобони. Прийняття християнства теж позначилося на традиціях – релігійні свята, пости. Згадаю деякі страви. Наприклад: різдвяна вечеря – страви з риби, гриби, киселі та кукулайчай (слижюкай). Це шматочки тіста, що подаються маковим молоком. Ужгавени (=масляна) - млинці, борошняні та картопляні, і жемайтійці варять шиупиніс з гороху, картоплі, жирної свинини, іноді додають перловку. Великдень - пироги, м'ясні страви та маргучай (фарбування). Фарбки зазвичай з візерунком або подряпують на пофарбованих, або наносять воском, або перед варінням прикрашають листочками.
Напої. Зі старовинних - меди, заслуговує на згадку той факт, що в історичних джерелах згадуються меди як обов'язковий напій литовців і прусів. І звичайно "Литва п'є пиво", пиво варили з ячменю, рідше з жита або пшениці, для пінності додавали в солод горохове борошно. Варіння пива вважалося чоловічою роботою. Жемайтійці часто робили пиво із сухарів, хмелю та цукру. Ще з житніх сухарів готували квас.